Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

10χρονος αντιμετωπίζει τον αυτισμό... χορεύοντας!


Ο δεκάχρονος Jimmy Hobley, συμμετέχει στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό χορού ντίσκο που γίνεται στην περιοχή Blackpool της Μεγάλης Βρετανίας και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αναδειχτεί και νικητής.

Πού είναι το παράξενο στη συμμετοχή του μικρού Jimmy; Η μορφή του αυτισμού από την οποία πάσχει ο 10χρονος, δεν του επέτρεπε μέχρι και πριν δύο χρόνια να διαβάσει ή να γράψει, ενώ ήταν αδύνατο να περπατήσει χωρίς νάρθηκες που να του στηρίζουν τα πόδια!

Όλα αυτά όμως άλλαξαν, και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, από την στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με το χορό.

"Νιώθω σαν κάποιος να μου διόρθωσε μία βλάβη που είχα στον εγκέφαλο."

Ας δούμε όμως τι λέει ο ίδιος για αυτή τη ριζική αλλαγή στη ζωή του που βελτίωσε αισθητά την κατάσταση της υγείας του: «Πριν αρχίσω να χορεύω ένιωθα ότι ήμουν ένα τίποτα. Ο χορός όμως με κάνει και νιώθω όπως και όλα τα άλλα παιδιά. Είναι σαν κάποιος να μου διόρθωσε μία βλάβη που είχα στον εγκέφαλο.».

Η μητέρα του δεκάχρονου Jimmy, Sheila Hobley, περιγράφει πώς ήταν η ζωή του γιου της προτού αρχίσει τα μαθήματα χορού, και πώς άλλαξε στην πορεία: «Μέχρι να ξεκινήσει τα μαθήματα το μόνο που έκανε στο σπίτι ήταν να βλέπει τηλεόραση και να παίζει παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Άρχισε τα μαθήματα αφού διάβασε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο μιας τοπικής σχολής χορού που μας έριξαν κάτω από την πόρτα. Αρχικά, φοβόμουν πάρα πολύ μήπως τραυματιζόταν».

Την πρώτη φορά που συμμετείχε σε διαγωνισμό, όλοι πίστευαν ότι δεν θα προκρινόταν καν στο δεύτερο γύρο. Εκείνος όμως τους διέψευσε όλους φτάνοντας στον τελικό. Μέσα σε διάστημα δύο ετών, ο Jimmy έχει κερδίσει σε περισσότερο από είκοσι διαγωνισμούς χορούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος!

Ο Δρ. Morrell ο οποίος έκανε τη διάγνωση στον Jimmy όταν ήταν τεσσάρων ετών ότι πάσχει από αυτισμό και από τότε έχει αναλάβει να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του, ανέφερε σχετικά: "Σε γενικές γραμμές στην πλειοψηφία των παιδιών που έχουν αυτισμό, η υγεία τους βελτιώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Η διαφορά στην περίπτωση του Jimmy είναι ότι έχει σημειώσει τεράστια άλματα προόδου μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν συναντάται καθόλου συχνά".

Επιδρά ο χορός, στον εγκέφαλο;

Από εκεί και έπειτα, το ενδιαφέρον γιατρών, γονέων αυτιστικών παιδιών και δασκάλων χορού, στρέφεται στη διεξαγωγή μιας επιστημονικής μελέτης από την οποία θα προκύψει σε ποιο βαθμό τελικά ο χορός έχει θετική επίδραση στη ζωή των αυτιστικών παιδιών.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής χορού Elmhurst, Desmond Kelly, λέει χαρακτηριστικά: "Θα ήθελα κάποια στιγμή να διεξαχθεί μία έρευνα για να δούμε πώς επιδρά ο χορός στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου".

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Αυτισμού της Μεγάλης Βρετανίας διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και δεν είναι βέβαιοι αν η ριζική βελτίωση της υγείας του δεκάχρονου Jimmy οφείλεται αποκλειστικά στην ενασχόληση του με το χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου